Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Němcová, Božena - BABIČKA

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Autor
Božena Němcová

Název díla
Babička

Žánr
obraz

Odkazy
5.G (přechod mezi romantismem a realismem)


Hlavní postavy

Postava
Charakteristika

babička
Barunčina babička

Barunka
dcerka Panklových, babiččina vnučka

kněžna Zaháňská
kněžna na ratibořickém zámku


Stručný obsah

Babička dostane pozvání od své dcery Terezie, aby se přestěhovala k nim na Staré bělidlo. Protože chce poznat svá vnoučata, rozhodne se opustit svůj domek a přestěhovat se. Záhy je mezi lidmi velice oblíbená pro svou dobrotu, ochotu a moudrost. Dokonce i kněžna si nechá od babičky radit.

Nakonec babička umírá, a kněžna o ní prohlásí: "Šťastná to žena."

Rozbor

Babička je jakýmsi náhledem do života malé podhorské vesnice. Je však dosti idealizovaná (snad proto, že Božena Němcová čerpala námět z dětství - snad jediného období života, kdy byla opravdu šťastná), líčí život na vesnici i přes různé tragédie spíše jako idylku, kdy si všichni pomáhají.

Forma

Babička je obraz. To znamená, že se skládá z řady různých epizodek ze života vesnice a babička je jen pojítko mezi těmito příběhy (nebo jejich aktérkou). Přes značnou zidealizovanost má i některé realistické rysy (např. dlouhé popisné a detailní pasáže) - naznačuje blížící se realismus.

Citát

S babičkou přicházívala zároveň panímáma, to jest paní mlynářka, a leckdy ještě některá kmotra ze Žernova, vesnice to, kteráž nejblíže nede mlýnem leží. Panímáma nosila dlouhé šaty s kabátcem a stříbrný čepec. Byla to žínka nízka, buclatá s černýma veselýma očima, měla krátký, rozpláclý nosíček, přívětivá ústa, malou bradičku a pod bradou lalůšek; na krku nosívala v neděli drobné perly, všední den granáty; na ruce měla dlouhý kulatý košík pletený, s kulatým záklopem, v němž bylo trochu toho koření krámského, co panímáma pro domácnost potřebovala.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT